Február
18
Vasárnap

Cikkek

Az ünnepek ünnepe a Húsvét - Πάσχα

Az ortodox görögök egyik legfontosabb ünnepe a Húsvét. A korábbi 40 napos böjtöt, amely húshagyó kedd előtti hétfőn kezdődött, a modern görögök egy hétre szűkítették le. Az ún. könnyű böjt alatt hús és tejtermékek fogyasztását mellőzik, de az erős böjtölők még a főzéshez használt olíva olajat is mellőzik a böjti időszakban. Ezen időszakban a halfogyasztását is mellőzik, csak tintahalat, polipot vagy kagylóféléket fogyasztanak mert ezen állatok teste nem tartalmaz vért. A görögök többsége mára csak a húsvét előtti hetet böjtöli, amely nagypéntek ill. nagyszombattal fejeződik be. A böjti hét egyik jellegzetes étele a Fászoládá (φασολάδα - magyarul: bableves), de a lencseleves sem marad ki a böjti étlapból.
Az ünnepek ünnepe a görögöknek a húsvét és ilyenkor mindenki megpróbálja az ünnepet a családi körben ünnepelni. A városiak ilyenkor felkeresik szülőhelyüket és ott ünnepelnek ahol gyermekként ünepeltek hajdanán. A húsvéti szertartások már nagycsütörtökön elkezdődnek, ilyenkor a templomokban körbehordott Jézus képet a hivők virágokkal szorják meg.
Nagypéntek hajnalán virággal díszítik Jézus jelképes sírját a templomokban az epitáfioszt. A hívők által hozott virágokat később az ikonosztáziára helyezik a kövezkező húsvétig. Az esti főliturgia után felemlik az epitáfoszt és kiviszik, majd kezdetét veszi a húsvéti körmenet.
Húsvét szombatján ünnepli a görög ortodox egyház krisztus feltámadását az ánásztászit (Ανάσταση) . Az éjféli mise alatt gyújtják meg a szent fényt, az örök világosságot jelképezve. Az égő gyertyákkal szokás a templomot körbejárni, majd a mise után a gyertyák viszik az otthonokba a templom szent tűzét, elűzve a rosszat. Az utóbbi években a szent fény közvetlenül Jeruzsálemből érkezik és a nagyvárosi templokon keresztül jut el a legkisebb falvakba is. Nagyszombaton az asszonyok magiricát főznek, amit még éjjel a feltámadás után tálalnak fel. Ez a leveshez hasonló hagyományos húsvéti étel bárány belsőségből készűl, hagymával, salátával, rizzsel, tojással és citrommal. A receptje tájegységenként változó, van ahol spenóttal, de van ahol dióval is készítik. A görög húsvéti asztalról elmaradhatatlan a koulouria és a piros tojás amely Jézus vérét szimbolizálja. Egy piros tojás minden családtagnak és még egy a házi oltárra az Ikonosztázira amelyet nagycsütörtökön a pópa a reggeli misén megszentel. A kis oltáron a piros tojást az ikonok mellett a következő húsvétig ott marad és a következő húsvétkor sem kerül a szemétbe, hanem a húsvéti bárány parazsába dobják. Hagyományok szerint a megáldott piros tojásokat kézben tartva összeütve megtörik, Krisztus feltamadását jelképezve.


 

..........

Olvasnivaló


..........

gumik.com

A vakacio.net fotóalbuma

Ultimate Browsers Support

Tekints meg fotóalbumunkat a Dodekanéz szigetekről.

galeria.vakacio.net

Gépház

A Portál és az admin közleményei a weblap működésével kapcsolatban

Bővebben...

Impresszum

A Portál Non-Profit jellege ellenére, erre is szükség van. Egy pár jogi állásfoglalás, a teljesség igénye nélkül.

Tovább...

Go to top